Szoftverfejlesztés

Egyedi szoftver- és alkalmazás megoldások
Képernyőkép 2023-08-21 023658

Kódolva a jövődért: Innováció és minőség a szoftverfejlesztésben

Vajon van a cégem ügymenetében olyan folyamat, amit szoftveres támogatással hatékonyabbá, egyszerűbbé, gyorsabbá és ezek által gazdaságosabbá lehetne tenni?

A legtöbb esetben a válasz, igen, bár nem mindig egyértelmű, hogy pontosan hogyan és pontosan milyen szoftver megoldás segíthet az elvárt eredmény elérésében. Fontos megismerni a pontos igényeket, azon belül pedig az üzleti folyamatokat, hogy szakmai tanácsokkal élhessünk leendő megbízóink részére.

Egyszerűbb a helyzet, amikor kezdeményezések professzionálisabbá tétele a cél, mondjuk egy majdnem jól funkcionáló Excel alapú kimutatás, vagy adatkezelőt kell hatékonyabbá, modernebbé és komplexebbé tenni.

Ahol már korábba felismerték az igényt, ott az egyik leggyakoribb jelenség, hogy a cég fejlődési és stratégiai ütemének megfelelően kerültek bevezetésre különféle gyártók termékei, vagy egyedi alkalmazások és szoftveres megoldások.

Eleinte nagyon sokat segített egy kisebb vastagklienses alkalmazás is, amely például képes volt a raktárt és az árumozgást kezelni. Egy másik tapasztalat a régebbi alkalmazásoknál, hogy nagyon „hozzá nőnek” a cég dolgozóihoz, és még akkor is makacsul ragaszkodnak hozzájuk, amikor egyértelműen látszik, hogy kinőtte a cég.

Sok vállalkozás a fejlődésük és igényeik ütemében újítottak meg, vagy vezettek be újabb szoftvereket. Ezeknek egyik fő jellemzőjük, hogy egymástól függetlenül, az adott modulra fókuszáltan működnek, sok esetben a mai napig. Az egymástól független rendszerek főként emberi erőforrásokat vonnak el, de nagyon megnehezíthetik a pontos kimutatások elkészítését is, vagy csak egyszerűen a szinkron hiánya miatt a legtöbb folyamat nem képes automatikusan működni. 

Szoftverfejlesztés

Szoftverfejlesztésben gondolkozol?

A szoftverfejlesztés folyamata komplex és többlépcsős folyamat, amely számos lépésből áll, hogy egy új szoftveralkalmazást vagy rendszert létrehozzon vagy meglévőt módosítson. A konkrét folyamat részletei és sorrendje változhat a projekttől, a fejlesztési módszertantól és más tényezőktől függően. 

Ezen lépések közötti átmeneteket és a folyamat részleteit a választott fejlesztési módszertan határozza meg. Például, az agilis fejlesztés során ezek a lépések rugalmasan és iteratívan ismétlődhetnek, hogy gyorsan reagálhassanak a változó igényekre és visszajelzésekre.

 • Az ügyfél vagy a projekt managere határozza meg az alkalmazás vagy rendszer igényeit és követelményeit.
 • A fejlesztőink és tervezőink megértik a felhasználói igényeket és készítenek egy terveket és specifikációkat tartalmazó dokumentációt.
 • Megtervezzük az alkalmazás architektúráját, funkcióit és felhasználói felületét.
 • A tervezési dokumentáció alapján a fejlesztőink megkezdik a kódolást és az alkalmazás kifejlesztését.
 • A különböző funkciók és komponensek programozását végzik, és ezeket összekapcsolják, hogy működőképes alkalmazást hozzanak létre.
 • Az elkészült szoftvert különböző teszteknek vetik alá, hogy ellenőrizzék a funkciók működését és az alkalmazás minőségét.
 • Hiba- és sebezhetőségvizsgálatokat végeznek, és az esetleges hibákat kijavítják.
 • Az elkészült szoftvert készítjük elő a termelési környezetbe történő bevezetésre.
 • Az alkalmazást vagy rendszert telepítjük a valós környezetbe, és szükség esetén adatmigrációt végzünk.
 • Az alkalmazás valós használata során gyűjtött visszajelzéseket és adatokat értékeljük.
 • Az alkalmazás továbbfejlesztését tervezzük, hogy megfeleljünk az új igényeknek vagy felhasználói visszajelzéseknek.